Följ Mitsubishi Motors Sverige

Ralliart - sportbil för vardagsbruk

Pressmeddelande   •   Nov 16, 2009 17:32 CET

Mitsubishi lanserar nu en ny sportbil som heter Lancer Sportback Ralliart. Bilen är utrustad med en turboladdad tvålitersmotor som ger hela 240 hästkrafter, permanent fyrhjulsdrift och en ny automatlåda där föraren själv kan välja mellan en komfort­inställning och en hårig sportinställning. Ralliart är till för dem som vill ha riktig sportbil till ett överkomligt pris.

- Det finns inga konkurrenter som i dag kan erbjuda Ralliartens prestanda och köregenskaper till samma pris som vi. Trots att Ralliart är en något enklare version av vår välkända sportbilsikon Mitsubishi Evolution kör Ralliart ifrån de flesta bilar. Den kan sägas vara en "mini-evo", som ger fler svenskar möjlighet att uppleva våra sportiga bilar, säger Thomas Holm, vd för Mitsubishi i Sverige.

Lancer Ralliart blir den fjärde bilen i Mitsubishis Lancer-program och en brygga mellan den legendariska Mitsubishi Evolution och basmodellen. Prestandamässigt ligger Ralliart närmare Evolution, men prismässigt närmare basmodellerna. Inspirationen till bilens design är hämtad från Mitsubishi Heavy Industries stridsflygplan, F-2.

Bilen är utrustad med permanent fyrhjulsdrift, aktiv mellandifferential (ACD), antisladdsystem (ASTC) och en lamelldifferential i bakaxeln. Systemen koordineras av styrsystemet AWC, All-Wheel-Control.

  • ACD, Active Center Differential, är en aktiv mittdifferential, som optimerar kraftfördelningen mellan fram- och bakaxel.
  • ASTC, Active Stability and Traction Control, är bilens antisladd- och antispinnsystem.

AWC-systemet kan ställas in i tre olika lägen efter olika underlag; Tarmac för torr asfalt, Gravel för våta underlag eller grus och Snow för is- och snötäckta underlag. Kraften mellan fram- och bakaxeln fördelas olika i de tre körprogrammen för bästa väghållning i relation till underlaget.

Växellåda med hårig sportinställning
Lancer Ralliart är utrustad med den nya automatlådan SST, som också sitter i Evolution. Det är en sexväxlad dubbelkopplingslåda med växlingspaddlar. Växellådan har två körprogram, normal och sport, som är väldigt olika. Normalläget ger en komfortabel åkning och växellådan arbetar på högre växel och lägre varvtal. Sportläget ger snabbare acceleration och växellådan arbetar på lägre växel och högre varvtal.

Noll till hundra på sju sekunder
Lancer Ralliart har samma motor som Evolution, men med färre hästkrafter. I Ralliart-utförande utvecklar den 240hästkrafter och har ett vridmoment på 343 Newtonmeter mellan 2500 och 4750 varv per minut. Topphastigheten är 220kilometer i timmen och bilen gör 0‑100 på 7,1 sekunder. Motorblocket är gjort i aluminium, vilket gör motorn 12 kilo lättare.

Lancer Ralliart kostar bara 269 400 kronor och då ingår en hel del utrustning i priset.

Lancer-familjen består från med nu av fyra olika alternativ i olika prissegment:

  • Lancer Sportsedan (Finns med 1,8-liters flexifuel-, 2,0-liters diesel- och 1,8-liters bensinmotor.)
  • Lancer Sportback (Finns med 1,8-liters flexifuel-, 2,0-liters diesel- och 1,8-liters bensinmotor.)
  • Lancer Ralliart.
  • Lancer Evolution.

Fakta om Mitsubishi
Mitsubishi Motors säljs i Sverige via SCAuto Sweden AB. Företagets svenska huvudkontor ligger i Sollentuna utanför Stockholm. SCAuto Sweden AB har cirka 30 anställda och ett nätverk av 52åter­försäljare och 100 serviceverkstäder runt om i Sverige.

För mer information, kontakta gärna:
Thomas Holm, vd, Mitsubishi Motors Sverige, 070-348 16 10
Anders Erngren, PR/Informationsansvarig, Mitsubishi Motors/SC Auto Sweden AB
08-474 54 42, 070-265 86 42 eller anders.erngren@mitsubishimotors.se

Bifogade filer

PDF-dokument