Följ Mitsubishi Motors Sverige

Mitsubishis elbil först ut i Sverige

Pressmeddelande   •   Jul 07, 2010 08:30 CEST

Sverige blir ett av de första länderna i Europa där Mitsubishis elbil i-MiEV introduceras. De första bilarna levereras i början av 2011. Redan nu startar försäljningen av bilen och alla som tecknat avsiktsförklaringar får nu möjlighet att köpa i-MiEV. Priset för bilen är 379 000 kronor. Mitsubishis elbil, i‑MiEV, är den första serietillverkade fyrsitsiga elbilen som börjar säljas i Sverige.

– Tack vare elbilsintresset och det stora förhandsintresset för vår elbil, tror vi att många företag, kommuner och statliga organisationer som vill bidra till att förbättra miljön kommer att köpa eller leasa vår nya elbil, i‑MiEV. Vi räknar med att sälja och leverera cirka 800 elbilar under 2011, säger Thomas Holm, vd för Mitsubishi Motors i Sverige.

Från och med i dag kan företag och organisationer teckna avtal om att köpa eller leasa de nya i‑MiEV-bilarna. Mitsubishi har redan tecknat avsiktsförklaringar med en rad organisationer runt om i Sverige, bland annat OKQ8, Falu Energi, Fortum, Gävle Energi och Malmö kommun. Även Stockholm stad och Göteborgs stad har visat stort intresse. Men först i kö står Växjö kommun, som har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa 40 elbilar från Mitsubishi.

– Till en början kommer förmodligen kommuner, energibolag och myndigheter att spela en viktig roll för utbredningen av elbilar i Sverige. Många av dem har en tradition av att välja miljövänligare alternativ tidigt i teknikskiften. De senaste årens trend att privata organisationer blir mer medvetna om sin omvärld och tar ett större ansvar, bidrar också till att fler företag är intresserade av att föregå med goda exempel och att förbättra miljön på olika sätt, säger Thomas Holm, vd för Mitsubishi Motors i Sverige.

För att sänka tillverkningskostnaderna för batterier, och därmed på bilarna, bygger Mitsubishi, i samarbete med moderbolaget, Mitsubishi Corporation och batteritillverkaren GS Yuasa, ytterligare en ny batterifabrik. Tillsammans med de tre tidigare fabrikerna kan batterier för motsvarande 67 800 i-MiEV-bilar tillverkas per år redan från början av 2012.

– Genom att bygga egna batterifabriker, i samarbete med våra partners, säkrar vi leveranser av batterier till våra elbilar, samtidigt som vi stärker vår ställning som den ledande elbilsleverantören på marknaden, säger Thomas Holm, vd för Mitsubishi Motors i Sverige.

Fakta om i-MiEV
i-MiEV är den första fyrsitsiga elbilen som serietillverkas i större skala. Den drivs enbart av el genom lithium-jonbatterier. Bilen är nästan ljudlös och kan köras cirka 10 mil på en laddning. Toppfart är 130 kilometer i timmen. i-MiEV började säljas i Japan under förra sommaren och kommer till Sverige i början av 2011.

Fakta om Mitsubishi
Mitsubishi Motors säljs i Sverige via SC Auto Sweden AB. Företagets svenska huvudkontor ligger i Sollentuna utanför Stockholm. SC Auto Sweden AB har 29 anställda och ett nätverk av 70 återförsäljare och 100 serviceverkstäder runt om i Sverige.

För mer information, kontakta gärna:
Thomas Holm, vd, Mitsubishi Motors Sverige, 070-348 16 10
Anders Erngren, PR/Information, Mitsubishi Motors Sverige/SC Auto Sweden AB
08-474 54 42, 070-265 86 42 eller anders.erngren@mitsubishimotors.se

Bifogade filer

PDF-dokument