Följ Mitsubishi Motors Sverige

Mitsubishi visar plug-in hybrid på Tokyosalongen

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2009 11:30 CEST

Mitsubishi Motors visar två världsnyheter på den 41:aupp­lagan av Tokyosalongen. Det är två nya el-drivna konceptbilar: Den fyrhjulsdrivna plug-in hybriden Concept PX MiEV och transport-elbilen i-MiEV CARGO. Transportbilen bygger på Mitsubishis första elbil i MiEV - den första fyrsitsiga elbilen som serietillverkas i större skala. Tokyo Motor Show äger rum den 24 oktober till den 4 november. Pressdagar är 21‑22 oktober.

Världspremiär för Mitsubishi Concept PX MiEV
Den nya konceptbilen Concept PXMiEV drivs av Mitsubishis nyutvecklade laddhybrid-system, vilket ger sänkt bensinförbrukning och lägre utsläpp. Bilen är utrustad med en bensinmotor, två elmotorer, Mitsubishis nya elektroniska system för fyrhjulsdrift, S‑AWC (Super All Wheel Control), antispinn-systemet E‑AYC (Electric-powered Active Yaw Control), som också fungerar som differentialbroms.

Världspremiär för i-MiEV CARGO
Konceptmodellen i-MiEV CARGO är en vidareutveckling av Mitsubishis elbil i MiEV, som började säljas i Japan tidigare i år och kommer till Sverige nästa år. i-MiEV CARGO är ett mindre transportfordon med en elmotor på 64 hk (47kW). Lastvolymen är 1,75kubikmeter i det lättlastade utrymmet med lågt och plant golv.

Mitsubishi Concept PX MiEV
Design
Mitsubishi Concept PX MiEV är en crossover/kompakt-suv. Bilens aerodynamiska utformning och rena linjer gör att den ser mer avskalad ut än dagens kompakt-suvar. Fram- och bakljusen är gjorda med LED-teknik, vilket ger låg strömförbrukning och ett effektivt ljus med lång livslängd. Lacken är nyutvecklad och ger ett intryck av att bilen har ett metallskal. Till och med däcken är aerodynamiskt utformade och bidrar till effektiv kylning av bromsarna.

Mitsubishis laddhybrid-system
Mitsubishis Concept PX MiEV är fyrhjulsdriven. Den är utrustad med en elmotor som driver framhjulen och en som driver bakhjulen i kombination med en 1,6-liters bensinmotor som driver framhjulen. Bensinmotorn fungerar också som en generator som laddar upp batterierna. Mitsubishis nyutvecklade laddhybrid-system väljer automatiskt kraftkälla efter aktuella körförhållanden och reglerar uppladdningen av batterierna för att optimera effekten till elmotorerna.

Eldrift
Under normala förhållanden, i låg och medelhög hastighet driver endast den främre elmotorn framhjulen. Om underlaget är halt känner sensorer av om något framhjul slirar. Då startas automatiskt elmotorn som driver bakhjulen och bilen drivs därmed av alla fyra hjul.

Eldrift/laddningsläge
När batteriernas laddning sjunkit till en viss nivå startas bensinmotorn för att ladda upp batterierna så att de kan ge tillräcklig effekt till elmotorerna.

Parallellt hybridläge
I högre hastigheter och när snabb acceleration krävs, som vid omkörningar i högre hastigheter, används båda elmotorerna och bensinmotorn för att ge maximal effekt.

Återuppladdningsläge
När bilen saktar in eller rullar i nedförsbacke laddas batterierna automatiskt genom att rörelseenergin tas tillvara.

Stationär laddning
I likhet med elbilen i MiEV (som redan säljs i Japan och kommer till Sverige under nästa år), kan Mitsubishi Concept PX MiEV laddas med hushållsel eller via en laddningsstation för snabbladdning med högspänning.

Bilens batterier som extra kraftkälla
Ett lite udda användningsområde för batterierna i Mitsubishi Concept PX MiEV är att de kan fungera som kraftkälla i hushållet. Om de laddas på natten, när strömmen är billigare, kan de användas dagtid, när kostnaden för el är högre, för att driva maskiner i hushållet eller vid fritidshuset. I bagageutrymmet finns ett uttag med växelström, som till exempel kan användas för belysning mm.

Drivsystemet
Konceptbilen PX MiEV är utrustad med Mitsubishis integrerade styrsystem S‑AWC som reglerar den elektroniska fyrhjulsdriften, E-4WD (Electronically-powered four-Wheel Drive). Systemet används för att fördela kraften mellan fram- och bakhjulen när bilen drivs av båda elmotorerna. E-AYC (Electric-powered Active Yaw Control) fungerar som differentialbroms för bakhjulen och för att återvinna energi när bilen saktar in. Även antisladd-systemet, ASC (Active Stability Control) och ABS-bromsarna ingår i styrsystemet.

Till skillnad mot AYC-systemet i Lancer Evolution X, som har flerskiviga våta lameller, använder E-AYC-systemet en differentialmotor, som fördelar kraften mellan bakhjulen. Motorn fördelar kraften väldigt snabbt från ett hjul som slirar till det andra hjulet, vilket ger ett optimalt väggrepp.

Inredning
I Mitsubishi Concept PX MiEV:s nya inredning finns flera nya detaljer, exempelvis motverkar sätenas klädsel allergier, minskar obehaglig lukt och tar död på bakterier. Bilen är också utrustad med fönsterrutor som blockerar UV-A strålning och en syretillsättare som förbättrar luften, som motverkar trötthet.

Effektiv temperaturreglering av kupén
Mitsubishi Concept PX MiEV är utrustad med en reflekterande vindruta, som reducerar värmegenomstrålningen, en värmereflekterande och isolerande lack samt sidorutor som dämpar infraröd strålning. De nya finesserna skapar tillsammans en behaglig kupétemperatur, som förbrukar mindre energi till kylning och uppvärmning.

Den senaste tekniken för aktiv säkerhet
Mitsubishi Concept PX MiEV är utrustad med Driving Safety Support System (DSSS), som stöds av den Japanska polismyndigheten. DSSS fångar upp signaler från optiska trafikmeddelanden längs vägen och varnar föraren om kommande hinder, för att minska olycksrisken.

Kamera som väcker trötta förare
I bilens finns också en kamera som läser av förarens ögonrörelser. Om förarens koncentration försämras, något som kan avläsas via ögonrörelserna, hörs en ljudsignal samtidigt som en visuell och en vibrerande varning startar. Dessutom sprids en stark doft i bilen för att föraren ska bli mer alert.

Luftfjädring
Mitsubishi Concept PX MiEV är utrustad med luftfjädring som justeras elektroniskt. Den har tre inställningar så att bilen kan anpassas efter vägens kvalitet och sänkas för att förenkla i- och urlastning av bilen.

Specifikationer för Mitsubishi Concept PX MiEV

Längd 4 510 mm
Bredd 1 830 mm
Höjd 1 655 mm
Axelavstånd 2 630 mm
Spårvidd fram/bak 1 570/1 570 mm
Antal sittplatser 4
Elmotorer (fram och bak) Permanentmagnet synkron
Effekt 2 x 60 kW
Vridmoment 2 x 200 Nm
Räckvidd med eldrift (10-15 mode*) Mer än 50 km
Bensinmotor 1,6 liters DOHC MIVEC
Effekt 115 hk (85 kW)
Vridmoment 125 Nm
Laddningskapacitet  70 kW
Bränsleförbrukning (10-15 mode*) Mindre än 2 liter/100km
Drivning Fyrhjulsdrift - E-4WD
Däckdimension 245/45R20"
* Japans motsvarighet till blandad körning.

Mitsubishi i-MiEV CARGO
i-MiEV Cargo är en transportbil vars formgivning bygger på i-MiEV:ens design (Mitsubishis första elbil). i-MiEV CARGO kombinerar MiEV:ens mjuka front med ett praktiskt fyrkantigt lastutrymme. Skåpdelens golv är plant och lågt, som underlättar lastning. Lastutrymmet kan utnyttjas effektivt tack vare den fyrkantiga formen och mäter 1 350 millimeter på bredden, 1180millimeter på djupet och 1 100 millimeter på höjden.

Specifikationer för Mitsubishi i-MiEV CARGO

Längd 3 395 mm
Bredd 1 475 mm
Höjd 1 860 mm
Axelavstånd 2 550 mm
Spårvidd fram/bak 1 310/1 270 mm
Antal sittplatser 2
Elmotor Permanentmagnet synkron
Effekt 64 hk (47 kW)
Vridmoment 180 Nm
Max räckvidd 160 km
Drivning Bakhjulsdrift
Däckdimension Fram: 145/65R15", bak: 175/55R15"

Fakta om Mitsubishi
Mitsubishi Motors säljs i Sverige via SCAuto Sweden AB. Företagets svenska huvudkontor ligger i Sollentuna utanför Stockholm. SCAuto Sweden AB har cirka 30 anställda och ett nätverk av 50 återförsäljare och 100 serviceverkstäder runt om i Sverige.

För mer information, kontakta gärna:

Lotta Thulin, PR/Information, Mitsubishi Motors/SC Auto Sweden AB
08-474 54 51, 0705-806806 eller lotta.thulin@mitsubishimotors.se

eller

Anders Erngren, Produktchef, Mitsubishi Motors/SC Auto Sweden AB
08-474 54 42, 0702-65 86 42 anders.erngren@mitsubishimotors.se