Följ Mitsubishi Motors Sverige

Miljövänlig, säker och avancerad lyx från Mitsubishi Motors

Pressmeddelande   •   Sep 07, 2007 16:37 CEST

Utvecklingstakten hos Mitsubishi Motors har ökat på senare tid och när Tokyo Motor Show öppnar i slutet av oktober står ännu en konceptbil i utställningen. En större sedanmodell med miljödiesel, hög prestanda, avancerade säkerhetsfunktioner och en hel del lyx visas i och med ”Concept-ZT”.
— Konceptbilen är imponerande. Utvecklingen av den har grundats på strategin att skapa långsiktigt miljövänliga, säkra bilar med körglädje, säger Carina Carlsson, PR- och Marknadschef på Mitsubishi Motors i Sverige.

Under huven sitter en fyrcylindring 2,2-liters bränslesnål miljöturbodiesel med 16 ventiler, variabla ventiltider, common-rail direktinsprutning på 190 hk och ett vridmoment på 400 Nm. En transmission med dubbelkoppling höjer responsen och effektiviteten i växlingen. Mitsubishi Motors nya fyrhjulsdriftsystem (S-AWC) kombinerat med elektrisk lamelldifferential i framaxeln, ABS och antisladd innebär en mycket stabil och lättmanövrerad bil under de flesta körförhållanden.

Långsiktig miljöhänsyn på flera sätt
Miljöhänsyn uppnås genom mer än bränslesnåla och effektiva motorer. Mitsubishi Motors har utvecklat ett material, en så kallad ”grön plast” som används framförallt i interiördetaljer och dessa återfinns i ganska stor omfattning i ”Concept-ZX”. En del av materialet i ibland annat motorhuv, stötfångare och dörrar är gjorda av återvunnet material. En hel del andra delar av bilen är byggda av aluminium, vilket innebär en stark och hållbar bil med lägre vikt.

Avancerade säkerhetslösningar
Säkerheten har fått stort utrymme i utvecklingen med flera avancerade funktioner utöver de vanliga och självklara. Ett radarsystem upptäcker bilar både långt borta och i närheten. När systemet tycker att andra bilar är för nära och att det finns en risk kollision så varnar systemet föraren. Om systemet bedömer att risken för kollision är uppenbar, så sträcker systemet bältet och aktiverar krockdämpande kuddar i bilstolarna för att öka skyddet för personerna i bilen. Bilen tar även initiativ till nödbromsning för att minska kollisionen.

Ett annat varningssystem finns för att hindra att man åker av vägen. I fronten sitter en kamera, det finns kontrollfunktion för bilens styrvinkel och en sensor som känner av farten. Tillsammans räknar funktionen ut sannolikheten för att bilen är på väg av körbanan, varnar föraren och hjälper aktivt till att dra styrningen i rätt riktning så att bilen håller sig kvar i körbanan.

Fotgängarsäkerheten har också vidareutvecklats. På ”Concept-ZT” sitter en motorhuv som öppnas vid en kollision med fotgängare. Innan fotgängaren träffar huven med huvudet öppnas den för att minska skadorna på huvudet.

En god översikt är viktigt. Flera kameror är placerade runt bilen; framåt och bakåt och på sidan kameror med linser som ger mycket bred vinkel. Bilderna från de fyra kamerorna läggs samman och visas så att man ser situationen runt hela bilen på en bildskärm på instrumentpanelen. Frontkameran är samma som används för att identifiera föremål som bilen närmar sig.

I bakre stötfångaren sitter en sensor som hjälper till att parkera. Systemet manövrerar själv hjulen genom styrningen så att allt föraren måste göra är att hantera bromsen.

En lyxig uppenbarelse
Exteriören är ganska enkel och grundläggande, men med god sportighet och de sköna, mjuka och lyxiga linjer som passar en premiumbil. Samtidigt har även denna bil Mitsubishi Motors karaktäristiska drag med inte minst den lite uppkäftiga, tuffa och hajlika fronten.

Interiören är gjord för komfort och trivsel för alla som ska åka med. Tydliga kontraster, enkla och moderna former som hänger ihop skapar en miljö som omfamnar passagerarna och alla funktioner ger komfort, kvalitet och körglädje.

Instrumentpanelerna med sina mätare och visare har gjorts tydliga med en futuristisk design och den skönhet som riktig industriell konst erbjuder.


Specifikationer
Längd 4 950 mm
Bredd 1 820 mm
Höjd 1 440 mm
Hjulbas 2 815 mm
Spårvidd 1 555/1 555 mm
Antal personer 4
Motor 2,2-liters miljödiesel
Effekt 140 kW/190 hk
Vridmoment 400 Nm
Kraftöverföring Twin Clutch SST (dubbelkoppling)
Däck 255/35R20

För mer information, kontakta:

Carina Carlsson, SC Auto Sweden AB
Telefon: 08-474 54 44, Mobil: 070-624 54 11, e-post carina.carlsson@mitsubishimotors.se