Följ Mitsubishi Motors Sverige

Första miljö-crossovern i Sverige

Pressmeddelande   •   Jan 13, 2010 10:36 CET

Den nya generationen Outlander med flexifuel-motor blir den första miljöbils-crossovern på den svenska marknaden. Bilen finns också med dieselmotor och blir också den första dieseldrivna crossovern med automatlåda, något som många kunder är intresserade av. Den nya Outlandern är en säker familjebil med upp till sju sittplatser och fyrhjulsdrift. Bilens formgivning har tydliga influenser av konceptbilen ”Outlander GT Prototype”, som premiärvisades på New Yorks bilsalong i april 2009. Mitsubishis Outlander var den sjunde mest sålda crossovern i Europa under helåret 2008.

– Den nya Outlandern blir den klart mest prisvärda bilen bland alla större familjebilar i Sverige. Kombinationen av miljöbil, fyrhjulsdrift och ny design gör att bilen blir ett starkt alternativ för de som letar efter en rymlig och säker familjekombi. Målet i år är att slå oss in ordentligt på familjebils­marknaden med den nya Outlandern i Sverige, säger Thomas Holm, vd för Mitsubishi i Sverige.

Den nya miljömotorn är en 2,4-litersmotor som utvecklar 170 hästkrafter och kan köras på etanol eller bensin. För de som har möjlighet till leasingbil innebär miljöbilsklassificeringen 20 procents lägre förmånsvärde.

Första dieseln med automatlåda
Den nya Outlandern i dieselutförande finns att få med den nya automatlådan SST, som också sitter i Lancer Evolution. Det är en sexväxlad dubbelkopplingslåda med växlingspaddlar. Växellådan har två körprogram, normal och sport, som är väldigt olika. Normalläget ger en komfortabel åkning, där växellådan arbetar på högre växel och lägre varvtal. Sportläget ger snabbare acceleration och växellådan arbetar på lägre växel och högre varvtal.

Korta fakta om nya Outlander

  • Den är 25 millimeter längre än den förra modellen och är nu 4 665 mm lång.
  • Bilen har lägre luftmotstånd och lägre ljudnivå i kupén än föregående modell.
  • Vissa modeller är utrustade med bi-xenon-strålkastare och automatiskt kurvljus (AFS).
  • För att enklare starta i branta backar är bilen utrustad med “Hill Start Assist” (HSA).
  • För att undvika påkörning bakifrån har bilen panikbromsvarning, ”Emergency Stop signal System” (ESS).

Enkel start i branta backar
För att underlätta start i backar är bilen utrustad med ”Hill Start Assist” (HSA). Det är en funktion som med automatik håller bilen still när föraren flyttar foten från bromspedalen till gaspedalen. När föraren släpper bromsen för att flytta foten till gaspedalen bromsas bilen automatisk i cirka två sekunder, så att den inte rullar bakåt.

Kurvljus
Några versioner av den nya Outlandern är utrustade med bi-xenon-strålkastare och speciella kurvljus (AFS - Adaptive Front lighting System), vilket gör mörkerkörning säkrare. På slingriga vägar tänds en extra strålkastare som lyser upp vägkanten på den sida av vägen som ratten vrids mot.

Panikinbromsning
Om föraren gör en häftig inbromsning blinkar alla blinkerslamporna automatiskt för att uppmärksamma förare i bilarna bakom om den kraftigt sänkta hastigheten. Systemet minskar risken att bli påkörd bakifrån.

Första miljömotorn
Instegsmodellen med en 2,0-litersmotor och framhjulsdrift kostar bara från 219 000 kronor. Med fyrhjulsdrift och miljömotorn på 2,4 liter (flexifuel) kostar bilen från 249 900 kronor. Och i diesel­utförande (2,2-litersmotor) med automatlåda kostar bilen från 274 000 kronor.

Utökat modellprogram

  • 2,0 liter, bensin, 5-växlad manuell, framhjulsdrift, 147 hk, pris från 219 000 kr.
  • 2,4 liter, flexifuel, 5-växlad manuell, fyrhjulsdrift, 170 hk, pris från 249 900 kr.
  • 2,2 liter, diesel, 6-växlad manuell, fyrhjulsdrift, 156 hk, pris från 274 900 kr.
  • 2,2 liter, diesel, 6-växlad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift, 156 hk, pris från 289 900 kr.

 Outlandern sjua i Europa

Mitsubishi Outlander var under helåret 2008 den sjunde mest sålda bilen i Europa i crossover-segmentet. Sedan Outlandern introducerades för tre år sedan har den sålts i drygt 130 000 exemplar i Europa och nästan 330 000 exemplar runt om i världen.

Fakta om Mitsubishi
Mitsubishi Motors säljs i Sverige via SC Auto Sweden AB. Företagets svenska huvudkontor ligger i Sollentuna utanför Stockholm. SC Auto Sweden AB har cirka 30 anställda och ett nätverk av 70 åter­försäljare och 100 serviceverkstäder runt om i Sverige.

För mer information, kontakta gärna:
Thomas Holm, vd, Mitsubishi Motors Sverige, 070-348 16 10
Anders Erngren, PR/Informationsansvarig, Mitsubishi Motors/SC Auto Sweden AB
08-474 54 42, 070-265 86 42 eller anders.erngren@mitsubishimotors.se

Bifogade filer

PDF-dokument